“De ene helft van de dag verzin en teken ik strips voor Kijk en Lees. Ik ga voor een entertainende grap en schrijf die op leesniveau. Naast tekst is ook de beeldregie van een strip anders voor groep 3 dan voor bijvoorbeeld groep 6. Rustiger. Een strip lees je van plaatje tot plaatje, maar van de plaatjes moet je als lezer zelf een verhaal van maken. Als een volgend plaatje veel later of in een andere ruimte afspeelt, is dat voor een jonge lezer soms lastiger te volgen. Hoe groter de sprong, hoe harder het koppie aan het werk moet. We letten dus goed op dat het voor beginnende lezers behapbaar blijft.
Het tweede deel van mijn dag bestaat uit promotie. Voor scholen is het nieuw dat er strips op leesniveau zijn. Ik leg uit wat de voordelen zijn, met name voor lezers die de motivatie verliezen doordat lezen moeizaam gaat. Beeld is zo’n drijvende kracht. Daar kun je op leunen … De lezer krijgt veel informatie uit het plaatje voordat hij gaat lezen. Met AVI Start kun je heel weinig als schrijver. Het is tekstueel zeer beperkt. Met een strip kun je beter aansluiten bij het beleef-niveau van een zesjarig kind. Ze snappen meer dan ze kunnen lezen. Met een strip kun je een verhaal vertellen dat ze als lezer serieus neemt.”

Wat doe je nog meer?

“Ik teken het stripje JOEP, een jongetje met rood haar, dat in jeugdtijdschrift Stoer staat. Daarnaast maak ik strips voor het Dolfje Weerwolfje magazine en een strip voor Quest Junior.”

Kijk en Lees geef je zelf uit. Waarom doe je dat?

“Toen ik jong was, was ik geen fervent lezer. Als ik boekjes moest lezen met alleen tekst, dan zonk de moed me in de schoenen. Ik keek wel tv en las plaatjesboeken; bijvoorbeeld boekjes over Pol, die bestonden uit dialoog met veel plaatjes. Nu maak ik met Gerben Valkema de boeken die we zelf graag hadden gehad. Een logische stap, want ik maakte al strips voor kinderen uit groep 3 en 4.”

Wat is het leukst? Werken in opdracht of aan Kijk en Lees?

Kijk en Lees is mijn speeltuin. Dat is hartstikke leuk, maar werken in opdracht doe ik ook met veel plezier. Het is bijna een ander vak … Voor het Dolfje Weerwolfje tijdschrift werk ik met karakters die niet door mij bedacht zijn. Dan moet je de karakters en hun universum respecteren. Maar het is leuk om daar je eigen verhaal van te maken. Ik maak bijvoorbeeld de strip van neef Leo, de gek pratende neef van Dolfje Weerwolfje. Het is een uitdaging om zijn eigen taal precies te raken.”

Welke tip heb jij voor (begeleiders van) kinderen met een leesbeperking?

“Blijf aansluiten bij de interesse van kinderen; dat kan ook een stripboek zijn. Zo merken kinderen niet dat ze oefenen met lezen, maar zien ze dat lezen ook leuk kan zijn.”

 

Interview door Monique van Hest