Wie lezen lastig en dus vervelend vindt, zal dat lezen zoveel mogelijk willen vermijden. En dan vergt het de nodige verleidingskunst om deze aarzelende lezer over de streep te trekken. Theaterlezen is zo’n verleidelijke leesvorm die sterk motiveert en uitnodigt tot vloeiend lezen.

‘Theaterlezen is een samenleesvorm en tevens instructiemodel waarin de deelnemers beurtelings hardop lezen vanuit verschillende karakters en waarbij het oefenen in de vorm van herhaald en ondersteund lezen uitnodigt tot vloeiendheid bij het lezen. Na het oefenen volgt een gelezen uitvoering voor publiek, zonder decor, kostuums en rekwisieten.’

Elseline Knuttel behaalde in 2012 haar Master SEN. Ze studeerde af op een onderzoek naar de invloed van theaterlezen op het vloeiend lezen van zwakke lezers. Zij is eigenaar van Uitgeverij de Inktvis, gespecialiseerd makkelijk te lezen boeken, o.a. bij de leesinterventie Connect. Bovendien geeft ze workshops over o.a. theaterlezen.

‘Hapjes lucht’

Vloeiendheid leidt tot het eigenlijke doel van lezen: begrijpen wat er staat. Specifiek bij het theaterlezen is de extra aandacht voor lichaamshouding, oogcontact (spelers met elkaar, verteller met publiek) en gezichtsexpressie.
Het gebruik van ‘stemmetjes’ wordt afgeraden, maar pleit voor het oefenen in ‘hapjes lucht’ op de juiste plaats. Kortom: ‘Lezen zoals je praat’. Deze aspecten maken allemaal deel uit bij een passende instructie bij theaterlezen.

Voordoen en ondersteunen

De rol van de leesbegeleider (RT-er, logopedist, dyslexiebehandelaar en leerkracht) is cruciaal bij het vloeiend leren lezen. Mocht je meer willen weten over dit onderwerp, dan kunt je hier verder lezen.

Applaus voor jou

Theaterlezen biedt veiligheid tijdens het optreden: het kind staat niet alleen en voelt zich gesteund door de groep. Bovendien biedt het kunnen lezen uit de tekst die je in handen hebt een veilig houvast.
Het krijgen van applaus en complimenten, het trots kunnen zijn op het eigen leesgedrag: het draagt allemaal bij aan de succeservaring die theaterlezen oplevert.

Meer lezen over theaterlezen? Ga naar Theaterlezen.nl

Voor alle leverbare theaterleesteksten >klik je hier< naar webshop