“Ik help kinderen beter te communiceren en vooral met meer plezier te spreken. Door spanning kan je een brok in de keel krijgen of een overslaande stem. We werken aan het verbeteren van je articulatie en je stem of rustiger leren praten door gebruik te maken van pauzes”.

Jouw boek P-p-p-papegaai is jarig helpt leerkrachten problemen te signaleren. Hoe?

“In het boek zijn de logopedische aandachtsgebieden visueel gemaakt door middel van dieren. Haasje Repje staat voor stotteren, Krasse Kraai voor stemproblemen, Slomie Schildpad voor articulatie en verstaanbaarheid en Sluwie Vos voor lees- en spellingsproblemen. Elk dier heeft zijn eigen stem. Aan dit boek is een cursus spraak-taalsignalering gekoppeld en achterin het boek is een signaleringslijst opgenomen. De leerkrachten vinden het leuk om logopedie in beeld uitgelegd te krijgen en het maakt het signaleren van kinderen met spraak-en taalproblemen een stuk makkelijker.”

Wat is de link tussen spraakproblemen en dyslexie?

“Als kinderen al jong spraak- en taalproblemen hebben, is de kans vrij groot dat ze op latere leeftijd lees- en spellingproblemen krijgen. Als kinderen niet kruipen maar bijvoorbeeld billen schuiven, moeite hebben met de uitspraak etc., dan kan het zijn dat in groep 2 de klank- letterkoppeling niet goed op gang komt. En die is noodzakelijk voor het leren lezen.”

Wat is het mooiste aan jouw beroep?

“Eigenlijk alles. Het is zo’n dankbaar werk! Want er is niets mooier als kinderen meer zelfvertrouwen krijgen om te zeggen wat ze willen zeggen.”

Wat kan het lezen makkelijker maken?

“Een uur samen-leestijd inbouwen in de vakantie. Zien lezen, doet lezen. En mijn collega, Talitha Mohr, werkt met diploma’s voor de leesmotivatie. Wat je hebt gelezen, houd je bij op een boeken-bijhoudblad. Dit werkt heel motiverend. Ook voor onze zoon! Hij vindt het lezen nu erg leuk en de diploma’s zijn een mooie beloning.

Op http://adembenemend.online/ vind je meer informatie.

 

Interview door Monique van Hest