Een kind dat lezen moeilijk vindt en daarom meestal niet van lezen houdt, kan zich niet voorstellen dat er een boek bestaat dat hij of zij wél leuk zou kunnen vinden. De volwassen omgeving van dat kind heeft dan de taak én verantwoordelijkheid om een diversiteit aan mogelijkheden te bieden, waardoor het iets makkelijker wordt om wél een geschikt boek te vinden. Qua vorm en inhoud bestaan er allerlei boeken die aantrekkelijk en uitnodigend zijn, juist ook voor zwakke lezers.

Voorlezen en luisterlezen doet lezen

Allereerst is het belangrijk om ouders te laten weten hoe belangrijk voorlezen blijft, ongeacht de leeftijd van het kind. Kinderen worden er geen luie lezers van, in tegendeel. Ze leren van verhalen te houden, oefenen het begrijpend luisteren en breiden hun woordenschat uit. Dat zijn allemaal voorwaarden waar je profijt van hebt wanneer je zelf gaat lezen.
Niet elke ouder kan of wil voorlezen. Luisterboeken of luisterlezen zijn een goed alternatief. Laat het kind zich heerlijk installeren, op een kussen of in een knus hoekje en laat het lekker genieten van het verhaal, zonder mee te lezen in het boek. Wie veel mooie verhalen hoort zal eerder zelf een boek kiezen.
Tip: laat het eerste deel van een serie horen door het voor te lezen of te laten beluisteren als luisterboek, bijvoorbeeld Het leven van een loser. Het wordt dan gemakkelijker datzelfde boek nog eens zelf te laten herlezen of de volgende delen uit de serie zelf te laten lezen.

Meelezen

Iets anders dan het ontspannen luisteren naar en genieten van een luisterboek, is het actief meelezen met een boek dat wordt voorgelezen. Een kind kan samen met een ander hardop meelezen (koorlezen), maar er zijn in toenemende mate allerlei digitale vormen waarbij een kind actief met de tekst meeleest, in zichzelf of hardop. Kijk bijvoorbeeld bij www.yoleo.nl, www.meeluisterboek.nl en www.superboek.nl.
Het kind voelt zich ondersteund bij het lezen, terwijl het toch zelf het boek leest.

 
Kijk voor ondersteunende materialen bij Leesletters.nl